Najnoviji postovi na forumu

VHF DX CLUSTER - POSLJEDNJI SPOTOVI

hrs logo bRepetior na Visu koji je radio na kanalu R2 (RV 52 145.650/145.050 MHz) od kada je postavljen imao je problem sa repetitorima koji se nalaze u BIH i Italiji. Na kanalu R2 radi reptitor na Leotaru u BIH i u Italiji i na mnogim dijelovima obalne Hrvatske i na otocima ti reptitori dolaze jače od Viškog R2. Osim toga nekliko stanica iz Hercegovine su ulazili jednako jako kroz Leoratski i Viški repetitor. Zbog toga su već duže vrijeme radioamateri iz Dalmacije molili da se nešto poduzme jer je Viški repetitor bio neupotrebljiv. Uvidom u postojeću situaciju analizirali smo sve moguće kanale i međukanale da se promijeni kanal na Viškom reptitoru. Na svim kanalima i međukanalima postoje vrlo jaki reptitori iz Italije, BIH i Hrvatske. Samo na kanalu RV46 (145.575/144.975 MHz) nema repetitora u BIH, a u Italiji su vrlo udaljeni od obale. To je novi repetitorski kanal prema preporukama IARU R1. U Hrvatskoj na tom kanalu rade repetitori u Đakovu i na Strahinjčici. Prema tome revidiran je HRS-ov plan i odabran je ovaj kanal za reptitor na Visu. Zahvaljujući pomoći Branka 9A7YY repetitor i duplekser su skinuti i odnio sam ih u Zagreb. Repetitor Kenwood koji je bio na toj lokaciji ima problema sa reprogramiranjem kanala. Nisam uspio softverski promijeniti kanal, pa sam reprogramirao Yaesu DR-1X i prepodešen je duplekser.  Opet zahvaljujući Branku 9A7YY repetitor je preuzet i odmah instaliran. Prema prvim informacijama repetitor radi odlično.
Na žalost zbog dugogodišnje nebrige i zapuštenosti reptitorske mreže naši radioamateri su se odvikli od rada preko repetitora, pa je aktivnost podosta zamrla.
Instaliran je novi repetitor na Ćelavcu koji pokriva veliko područje Dalmacije, obnovljen je Viški reptitor, a uskoro bi se trebao vratiti i repetitor R6 na Roti. Nadam se da ćemo uskoro kad vrijeme dozvoli pristup popraviti repetitore na Velebitskoj Plješivici R7 i RU692. Time bi cijela obala bila u potpunosti pokrivena 2m i 70 cm reptitorima. Također i sve autoceste u Hrvatskoj. Nadam se da će to potaknuti naše radiomatere da ponovo koriste svoje stanice u mobilu. Isto tako mnogi turisti i nautičari već sad imaju odličnu pokrivenost naše obale repetitorima.

73
9a6a